„Jövőre tényleg lefogyok, és egészségesebben táplálkozom” – mit tegyünk, hogy idén ne ez legyen az újévi fogadalmunk? Testi egészségmegőrzés év végén – tudatos táplálkozási tippek

Az év végi hajrában hajlamosak lehetünk arra, hogy nem figyelünk annyira az étkezésre, mint szoktunk. Előkerülnek a csokimikulások, szaloncukrok, esténként a forró csoki, esetleg forralt bor. Jóval több időt töltünk otthon, mint korábban, egyre kevesebb a kinti program a hideg idő, sötétség és a korlátozások miatt. Aki home office-ban dolgozik, könnyen előfordulhat, hogy akár napokig nem megy ki a lakásból. Ilyenkor gyakrabban nyúlunk az otthon megtalálható édességek, csipszek, vagy alkohol után, miközben jóval kevesebbet mozgunk, mint amire igényünk lenne. Egy-egy alkalommal ezek teljesen rendben vannak, semmi gond nincsen, ha néha megeszünk egy kis csokit, vagy sütünk valami finomat. A karácsonyi időszak nem a legjobb arra, hogy most kezdjünk bele egy életmódváltásba. Meg is érdemlünk egy kis lazaságot ezután a nehéz év után, nem baj, ha akár néhány kiló fel is kúszik. Ahhoz viszont, hogy ez az időszak, és az idei sok-sok otthon töltött idő hosszú távon ne okozzon egészségkárosodást se lelkileg, se fizikailag, fontos, hogy még ilyenkor se engedjük el teljesen a gyeplőt, és iktassunk be valamennyi rendszeres mozgást a hétköznapjainkba. Érdemes most különösen tudatosan figyelnünk arra, hogy mire van szüksége a testünknek. Hogyan segíthetjük étkezési szokásainkkal testünk karbantartását a jelenlegi helyzetben?

1. Készítsünk el előre egy heti tervet arról, hogy mit fogunk enni. Ez nagy segítség a bevásárlásban, nem kell minden nap dönteni arról, hogy mi lesz a menü, sok időt is megspórolhatunk így. Ha valaki nem szeret, vagy nincs ideje otthon főzni, akkor az ételrendelést is át lehet gondolni előre, sok helyre szállítanak ki egészséges összetevőkből készült menüt is. A heti tervezés sok egyéb helyzetben is mankó lehet, ha például otthonról dolgozunk, és sokszor érezzük azt, hogy csak mennek a napok, és semminek nem érünk a végére. Érdemes írni magunknak akár minden reggel egy tervet, órára lebontva, hogy aznapra milyen teendőkkel szeretnénk végezni. Néhány hét után ez már automatikus lesz, és észrevehetjük majd, hogy pár perc tervezéssel sokkal hatékonyabbak lesznek a napjaink. Ne felejtsünk el pihenő időt is beiktatni! Tiszteljük meg magunkat, és az ételünket azzal, hogy időt és figyelmet szánunk az étkezéseinkre. Mindig üljünk asztalhoz, terítsünk meg akkor is, ha rendeltük a menüt.

2. Evés közben tudatosan figyeljünk arra, amit eszünk: a színeket, az ételek állagát, illatát. Akár a szemünket is becsukhatjuk egy-egy pillanatra, hogy hangsúlyosabbak legyen az ízek.

3. Miközben eszünk, pihenjünk meg néha, tegyük le az evőeszközt, és gondoljuk végig, hogy éppen mit érzünk. Lehet, hogy már jól is laktunk, ilyenkor félre lehet tenni a tányért. Vagy eszünkbe jut, hogy szívesen kipróbálnánk egy új fűszert most, ami illene az ételhez, próbáljuk ki, kísérletezzünk!

4. Fontos, ha valamilyen speciális étrenden is vagyunk, próbáljunk mindig olyat enni, amit szeretünk, ha valamilyen étel nagyon nem csúszik le, ne erőltessük. Ne vegyük el magunktól az étkezés örömét!

5. Próbáljuk ki, milyen pálcikával, vagy a nem domináns kezünkkel enni, tehát ha jobb kezesek vagyunk, akkor a ballal, és fordítva. Ezzel lassítjuk az étkezésünket, hamarabb érezzük jóllakottnak magunkat, és javítjuk a két agyféltekénk működését is.

+1. Ha tetszenek az ötletek, a mindfulness alkalmazást telepítve hasonló tippeket kaphatunk, minden napra, egy héten keresztül, ingyenesen. Az alkalmazást itt lehet elérni: https://www.headspace.com/mindfulness/mindful-eating