EMELD PÁRKAPCSOLATODAT MAGASABB SZINTRE!

Elköteleződés, intimitás és szenvedély

Az egyik legismertebb párkapcsolati pszichológiai elmélet szerint a párkapcsolatnak három pillére van: az elköteleződés, az intimitás és a szenvedély. A jól funkcionáló és ideális párkapcsolat jellemzője az említett három tényező magas szintje. Az elméletet Robert J. Sternberg alkotta meg 1988-ban, és a mai napig gyakran hivatkozott modell a pszichológiában és a párkapcsolati coachingban. Fontos megemlíteni, hogy minden kapcsolatnak van egy fejlődési ciklusa a maga sajátosságaival, és a pillérek nem mindig teljesítenek egyformán. Ugyanakkor a hosszú távon stabil és kiegyensúlyozott párkapcsolat akkor érhető el, ha folyamatosan törekszünk a Sternberg által beteljesült szerelemnek nevezett állapot elérésére vagy fenntartására. Egy kis elméleti bevezető után nézzük most a gyakorlatot!

       1. Elköteleződés

Jóval tágabb fogalom a hűségnél és az intézményesített elköteleződésnél, a házasságnál. Aki elköteleződik a kapcsolata és a párja mellett, partnerként és szövetségesként tekint a másikra a közös életvitel kialakításában, a célok kijelölésében és egymás támogatásának vonatkozásában. Hiába élsz meg kellemes pillanatokat a pároddal, ha hiányzik az elköteleződés, nehéz lesz építkezni, tervezni, vagy akár családot alapítani.

 • Képesek vagytok-e mindketten elköteleződni a közös értékrend és célok mellett?
 • Hajlandóak vagytok-e egyetértésben meghozni a nagy döntéseket és szövetségesként haladni együtt a választott irányba?
 • Fontos-e számotokra annyira a kapcsolat maga, valamint a párotok, hogy a prioritások között kezeljétek és energiabefektetéssel tudatosan működtessétek?
 1. Intimitás

Lélekközösség, nyitottság a saját érzelmeid megosztására és a másik érzéseinek befogadására, legyenek azok pozitívak vagy negatívak.

 • Megosztod-e pároddal a vágyaidat és a félelmeidet? Ki mered-e mutatni érzéseidet, akkor is, ha nem kellemesek?
 • Párod érzelmi világát zártnak vagy nyíltnak érzékeled?
 • Hogyan értékelnéd a köztetek lévő lélekközösséget egy 1-től 10-ig terjedő skálán, ha a 10-es érték a számodra legideálisabb szint?
 1. Szenvedély

Vonzalom és romantika nélkül nem beszélhetünk szerelemről. Amennyiben ez a pillér hiányzik, a kapcsolat inkább hasonlít a barátsághoz (feltéve, hogy van elköteleződés és intimitás). A szenvedély jellemzően nagyon magas a kapcsolatok legelső szakaszában, és a kémiának köszönhetően általában valamelyest csökken az első egy-két év elteltével, de szinten tartása elengedhetetlen ahhoz, hogy mindkét fél számára kielégítő legyen a párkapcsolat.

 • Te mennyire tartod vonzónak a párodat?
 • Mennyire látod vonzónak magadat a párod szemében?
 • Jelen van-e a romantika a mindennapjaitokban?

Hogyan erősítheted meg kapcsolatod tartóoszlopait?

 1. Tedd fel magadnak a fenti kérdéseket! Légy magaddal őszinte! Hogyan állsz Te magad az elköteleződéssel, az intimitással és a szenvedéllyel?
 2. Gondold végig párod viselkedését és a benned keltett érzéseket mindhárom aspektus tekintetében!
 3. Rajzold fel a kapcsolatod idővonalát! Az idővonalat tagold évekre, vagy szakaszokra (ahogyan számodra logikus), majd rajzold fel a pilléreket az összes szakaszhoz. Magasságuk jelképezze az adott szakaszra jellemző szintet! Vizsgáld meg az egyes pilléreket: mikor érték el a legmagasabb szintet! Mit tettetek akkor másképpen? Mi válthatta ki az esetleges negatív irányú változást?
 4. Válassz ki egy pillért, aminek a fejlesztését jelenleg a legaktuálisabbnak érzed! Írj le 10 ötletet, ami szerinted segíthetne a fejlődésben!
 5. Ha úgy érzed, hogy lenne megbeszélnivalótok, teremtsd meg a megfelelő pillanatot, készülj fel rá és kezdeményezz! Ha ezt kezdetben kellemetlennek érzed, ne feledd, az intimitás pillérjét már magával az őszinte, nyílt, ugyanakkor szeretetteljes kommunikációval (is) erősítheted!

Ha kérdeznél a témával kapcsolatban vagy dolgoznál velem a jól működő párkapcsolatért, keress bátran e-mailben vagy telefonon:

Herdon Petra, Life és Business Coach

Önismeret.Párkapcsolat.Karrier.

+36202173815

herdonpetra.coaching@gmail.com

 

Címkék: