Hogyan lehetsz sikeres 2021-ben?

TIPPEK AZ ÉVES TERVEZÉSHEZ

Célok kitűzése előtt három alapvető dolgot érdemes tudatosítani. Ezekkel elméletben általában mindenki tisztában van, de a gyakorlatban rengeteg olyan újévi fogadalomról vagy tervről lehet hallani, amelyekről szinte azonnal sejthetjük, hogy nem fognak megvalósulni.  

MITŐL LEHETNÉK EGY KICSIT IS BOLDOGABB (ELÉGEDETTEBB) 2021-BEN, ÉS HOGYAN TEHETNÉK EZÉRT TÖBBET, MINT EDDIG?

Definiáld, hogy mit jelent számodra a siker és a boldogság!

A hangzatos szavak egyrészt arra sarkallhatnak, hogy nagyon magasra tedd a lécet: önmagadtól kimagasló teljesítményt és nagy eredményeket vársz el, az élettől pedig csúcsélményeket. Csak az önismeret révén, rendszeres befelé figyeléssel és tudatosság gyakorlásával rajzolódhat ki pontosabb kép valódi vágyainkról és motivációnkról.

Tudatosítsd, hogy a cél nem egyenlő az álommal!

Az álmodozás egy kellemes és kényelmes időtöltés, bárhol és bármikor elérhető feltételek nélkül. A céljaink eléréséhez viszont erőfeszítéseket kell tenni a közeli jövőben, vagy inkább már a mai nappal kezdve. Szedd pontokba a célodhoz szükséges lépéseket, határozz meg részcélokat és adj ezeknek határidőt!

Fogadd el, hogy elsősorban Te alakítod saját életedet!

Tény, hogy a külső körülmények olykor ellenünk dolgoznak, de ha szokásoddá vált, hogy a kudarcokért vagy a boldogtalanságodért kizárólag ezeket okolod, destruktív látásmódod változtatásért kiált.

Ha már tisztában vagy azzal, mit is szeretnél, és készen állsz arra, hogy cselekedj, az alábbi témákat áttekintve eredményesebbé teheted a célkitűzést és az éves tervezést.

MI AZ, AMIT BEFOLYÁSOLHATSZ?

A jó cél egyik legfontosabb jellemzője, hogy közvetlen befolyást tudunk rá gyakorolni. Mire tudsz közvetlenül hatni? A saját gondolataidra, érzéseidre, viselkedésedre, cselekedeteidre, szokásaidra, látásmódodra.

Bár számításainkat bármikor keresztülhúzhatja az élet – ahogyan ez sokkal meg is történt 2020-ban, a pandémia évében – terveid kidolgozásakor az elsődleges szempont legyen, hogyan gyakorolhatsz közvetlen hatást vágyaid tárgyára.

Nem jó cél, ha azt fogalmazod meg, hogy legyen rendszeretőbb a gyermeked, értékeljen jobban a párod, vagy hogy ajánlják fel neked az előléptetést.

A cél esetében a mondat alanya mindig te magad legyél! Te kérhetsz, kezdeményezhetsz, tehetsz meg valamit.

HÁNY CÉLT TŰZZ KI EGYSZERRE?

Különítsd el a nagyobb és a kisebb céljaidat. Nagy cél az, amelyik komplex, gyökeres változást tesz szükségessé, illetve eléréséhez sok időre van szükség. Ilyen lehet a munkahely- vagy karrierváltás, az éves bevétel növelése, az életmódváltás, kapcsolataid fejlesztése, új készségek elsajátítása.

Nagy célokból maximum kettőt ajánlatos kiválasztani egyéves intervallumot tekintve. Miért? A változtatás vagy a nagyobb teljesítményre való törekvés rengeteg energiát igényel, az emberi teljesítőképesség pedig véges. A befektetett energiát valahogyan pótolnunk is kell pihenéssel, feltöltődéssel, valamint a többi életterületünket is szinten kell tartanunk miközben a céljainkon munkálkodunk.

Nem minden cél elérhető egy év alatt. Lehetséges, hogy egy fő célodnak csak valamelyik részcéljára érdemes fókuszálnod 2021-ben. Nézz rá reálisan, vagy konzultálj másokkal is, akik képesek egy külső, objektívebb nézőpontból felmérni terved realitásának mértékét.

KÖTELEZŐDJ EL A TELJES FOLYAMAT MELLETT!

A jó cél még nem garancia a sikerre. A számunkra legjobb eszköz megválasztása is kulcsfontosságú. Hiába érezzük magunkat motiváltnak kezdetben, ha olyan módszert választunk, amivel nem tudunk megbarátkozni. Ha megvan bennünk az elhatározás, hogy leadunk néhány kg-ot, de olyan mozgásformát erőltetünk, amit nem élvezünk, kicsi az esélyünk a sikerre, hiszen ez egy rendszeres kötelező és kellemetlen eleme lesz az életünknek.

Ne csak a végeredményt lásd magad előtt, hanem a teljes folyamatot!

  • Vállalod-e az egész folyamatot minden kihívásával együtt?
  • Gyűjts össze annyi eszközt, amennyit csak tudsz, gondold végig, hogy melyik módszer lenne a számodra legszimpatikusabb,      legideálisabb, legélvezetesebb!
  • Ismerd fel, ha a választott eszköz nem működik! Ne vesd el a célt addig, amíg van időd és energiád kísérletezni!

MINDIG LEGYEN B-TERVED!

Kiemelten fontos most, hogy 2021-et ne egy extrém optimista hozzáállással kezdjük. Bár a bizakodás rengeteg energiát adhat, ésszerű lépésnek tekinthető, ha már most úgy tervezzük meg a jövő évünket, hogy proaktívan felkészülünk az esetleges újbóli korlátozásokra vagy változásokra.

Miért fontos ez? Ha már rendelkezünk egy realista vagy pesszimista forgatókönyvvel, elkerülhetjük, hogy ránk szakadjon a kényszerű áttervezés terhe, illetve lépéselőnyre is szert tehetünk, ha például vállalkozásunkról vagy üzleti terveinkről van szó.

  • Vizsgáld meg, hogy céljaid átalakíthatóak-e egy kedvezőtlen helyzet esetére!
  • Tűzz ki olyan célokat is, amelyek teljesen függetlenek a pandémia alakulásától! Így nagyobb valószínűséggel könyvelhetsz el          sikereket (is) 2021 végén.

GONDOLKOZZ EL SZAKEMBER BEVONÁSÁN!

Céljainktól és személyiségünktől is függ, hogy hasznunkra válhat-e egy szakértő segítővel való közös munka. Nyilvánvaló, hogy a siker főként rajtunk áll vagy bukik, de sokszor új kapukat nyithat meg előttünk a professzionális támogatás. Ki lehet ez a személy? Életvezetési vagy üzleti coach, pszichológus, dietetikus, személyi edző, természetgyógyász, mindfulness vagy meditációs tréner, stb.

Mikor kérj segítséget?

  • Ha egyedül már próbálkoztál, de nem működött.
  • Ha gyorsan/hatékonyabban szeretnéd elérni célodat.
  • Ha kevésnek érzed az általános (önsegítő) módszereket, és személyre szabott megoldást keresel.

Gondold át, hogy mi működött 2020-ban és mi nem! Mi az, amit meg sem próbáltál?

Hol tartasz most, és hová szeretnél eljutni?

Tervezz és gondoskodj arról már most, hogy egy év múlva ilyenkor elégedetten dőlhess hátra kedvenc foteledben, arra gondolva: ez is megvolt, jöhetnek az új célok!

Írta: Herdon Petra,

Life és Business Coach

https://coach-kereso.hu/coaching/ker%C3%BClj-tudatosan-egyens%C3%BAlyba-...